Sunday, November 18, 2012

Nasihat yang BERGUNA

Assalamualaikum,

     Alhamdulillah, hari ini ain berpeluang untuk mengupdate post. Mungkin dah lama sangat ain tak online.. ain tak de benda nak post, tapi hari ni, ain nak post something yang ain peroleh dari rakan blogger ain. Terima kasih atas nasihat dan bimbingan yang dia beri kepada ain untuk menyelesaikan masalah yang ain hadapi.

Ini adalah petikan komen yang sahabat blogger ain beri kepada ain,

Blogger E-rah said...
Alhamdulillah, terima kasih kerana memberi komen yang memang menjadi persoalan untuk ramai hamba Allah yang ingin berubah.

Teguran tak semestinya secara direct kadang boleh jgk kita menegur dgn 'indirect way' seperti teguran Sayyidina Hassan dan Sayyidina Husein semasa melihat seorang nenek tua berwudhu dengan cara yg salah.

Sebelum menegur, berdoalah pdNya.. Mintalah kekuatan untuk menegur, kehalusan bahasa yang membuatkan insan itu faham akan apa yang disampaikan dan kelembutan hati agar terbuka hati insan tersebut untuk berhenti drpd melakukan maksiat.

Yang paling penting, hendaklah menegur pada masa yang sesuai dan bertepatan. Fahamilah sifatnya, tegurlah dia seperti kita mahu diri kita ditegur. And jangan bagi dia rasa down selepas menegur, everybody has an ego problem that kita perlu jaga :)

Menegur seseorg tak pernah senang apatah lagi jika orang tersebut adalah yg paling rapat dengan kita. tapi.. perlu ingat, jika kita betul2 sayang dengan orang tersebut tegurlah dia sebelum semakin tersesat.

Berikut adalah link kisah "sayyidina hassan & sayyidina husein". Semoga komen ini boleh membantu Ukhti. Mudah2an Allah sentiasa memberikn kita hidayah & petunjuk untuk ke jalanNya yang benar. Dan mudah2an di kurniakan kesabaran dan kekuatan dalam mengharungi hidup ini, Aamiin..

http://www.cahayakebenaran.com/?p=290

Jangan menyerah kalah, Ya Ukhti. If our niat betul, lillahi ta'ala. Insya Allah, He will help us in whatever that we do.

Terima kasih atas nasihat yang diberi.
 http://lifestories-e-rah.blogspot.com/2012/11/kesalahan-dalam-teguran.html

Wassalam,

No comments:

Post a Comment

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

FIND